Hur många aktier kan du minst köpa?

Många skulle säga att det minsta antalet aktier som en investerare kan köpa är en, men det verkliga svaret är inte lika enkelt.  Svaret på denna fråga kompliceras ytterligare av något som kallas för fraktionerade aktier. En delaktie är en aktie som är mindre än en hel aktie och är vanligtvis resultatet av en aktiesplit, en plan för återinvestering av utdelning (DRIP) eller en liknande företagsåtgärd.

En plan för återinvestering av utdelning är en plan där ett utdelningserbjudande företag eller ett mäklarföretag tillåter investerare att använda utdelningar för att köpa fler av samma aktier. Eftersom detta belopp "droppar" tillbaka till köpet av fler aktier är det inte begränsat till hela aktier.

I huvudsak är du inte begränsad till att köpa minst en aktie, och företaget eller mäklarfirman för noggranna register över ägarandelar. Om du till exempel är inskriven i DRIP för Cory's Tequila Corporation (CTC) och du äger en aktie i CTC - som betalar en utdelning på 2 dollar per aktie och handlas till 40 dollar - skulle utdelningen på 2 dollar automatiskt användas för att köpa 0,05 (2 dollar/40 dollar) aktier i CTC.

Anledningen till att DRIPs är så populära är att de flesta av dem inte har några provisioner eller mäklaravgifter, så det är billigare för investerare att öka sina innehav och använda sina utdelningar utan att behöva betala extra avgifter. Fraktionella aktier används också av investeringsbolag och appar som Betterment, Stash och Stockpile. Genom att låta människor handla med fraktionerade aktier ger sådana företag investerare, många av dem nybörjare, tillgång till aktier som de annars kanske inte hade haft råd att handla med. På grund av den ökande populariteten hos sådana investeringsplattformar hos både enskilda investerare och robotrådgivare kommer fraktionsandelar att fortsätta att öka i popularitet.

Även om det inte finns någon minsta ordergräns för köp av ett offentligt handlat företags aktier, är det lämpligt att köpa block av aktier med ett minsta värde på 500-1 000 dollar. Detta beror på att oavsett vilken online- eller offlinetjänst en investerare använder för att köpa aktier så tillkommer det courtage och provisioner på handeln. När en investerare köper aktier på den öppna marknaden bör han/hon öppna ett handels- eller mäklarkonto hos ett ledande finansinstitut som eTrade, Charles Schwab eller Ameritrade.